Exchange Server Ücretsiz Spam Koruması

Bu yazıdaki opensource spamgateway’in alternatifi şu yazıda mevcut: https://www.sukurmuhacir.com/2018/03/01/opensource-spamgateway-mailcleaner/

 

 

Uzun süredir spam ile mücadele içindeyim, bir çok yazılım bu derde çare oluyor biliyorum fakat ücretsiz değiller 🙂 Bunu nasıl çözerim diye araştırmaya karar verdim. Yine Linux üzerinde açık kaynak kodlu (opensource) bir yazılım bana çare oldu. Adı Scrollout F1 bu yazılım sayesinde neredeyse hiç spam mail almıyorum. Burada faydası olur düşüncesi ile bu yazılımı kurmayı ve ayarlamayı (configure) dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle benim kendi yapımdan bahsetmem gerekiyor. Tüm sunucularım Vmware ESXi üzerinde, burada bir sanal sunucu oluşturarak işe başladım. Sonra scrolloutf1 yazılımının iso formatındaki dosyasını  bu adresten indirdim. VM üzerinde sanal sunucu oluşturmayı zaten kullanıyorsanız bildiğinizi varsayarak bu adımı anlatmıyorum.

Yeni oluşturduğunuz sunucuyu İSO ile boot ettiğinizde size kurulum için bir kaç farklı seçenek sunuyor. Bunların hepsini denedim kurulum graphic modda yapıldığında bir yerlerde sistem takılıyor sanabilirsiniz fakat öyle değil biraz beklemek gerekebiliyor.

Sistemin hangi ip adresini aldığını (DHCP Sunucu yapınızda var ise) görebilmek için vm console üzerinde atlgr+ctrl+f4 tuşlarına kurulum sırasında basarsanız ve çıkan ekrana ip -a yazarsanız size eth0′ a ait ip adresini verecektir. Kurulum bittikten sonra bu ip adresi ile sisteme web üzerinden bağlanacaksınız.

Kurulum bittiğinde sistem yeniden başlayacak. Sonrasında web tarayıcınızda sistemin aldığı ip adresini tarayıcının adres barına yazın. Karşınıza giriş için kullanıcı adı ve parola bilgileri isteyen bir ekran gelecektir. Burada kullanıcı adı olarak: Admin yazın A harfi büyük olacak. Sonrada varsayılan şifre olan 123456 yı yazarak sisteme giriş yapın.

Karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekran ile öncelikle varsayılan şifrenizi değiştirin.

Sonra menüde yer alan “Connect” kısmına tıklayın.

Karşınıza yukarıdaki gibi ekran gelecektir. Bu ekranda hostname yazan yere ben spamgateway yazdım. Sizde bir isim belirlemelisiniz. Alt kısımlarda yer alan ip adres bilgileri de scrollout f1 yazılımına eriştiğiniz ip adresini değiştirmek isterseniz bu düzenlemeyi yapabileceğiniz alana tekabul ediyor.

İşte beni en çok uğraştıran kısma geldik.

Yukarıdaki resime menüden “Route” alanına tıklayarak erişiyoruz. Burada yapmanız gereken şey çok basit, ben daha komplike düşündüğüm için epey bir uğraştım. “Organization” kısmına kurum isminizi yazmanızı tavsiye ederim. “Web support” ve “Phone support” telnet yapıldığında karşı tarafa ileteceğiniz bilgiler içerisinde yer alıyor. Buraları bence doğru bilgiler ile doldurun.

“Domain” yazan yere mail sunucunuzun adını yazın, fakat bunu örneğin mail.sukurmuhacir.com olarak değil sadece sukurmuhacir.com olarak yazın. Sonra karşı tarafına sunucunuzun iç ip adresini yazın. Inbound için işlem bu kadar. Alt kısımda yer alan yerleri doldurmanıza gerek yok. Yoksa benim gibi çok uğraşırsınız 🙂

Diğer menüler hakkında bilgi vermeyeceğim bunlar zaten girdiğinizde ne olduğunu anlayacağız şeyler. Burada değineceğim sadece iki menü var. “Monitor” ve “Collect”. “Monitor” menüsü altında yer alan “Stats” kısmının oluşması biraz zaman alıyor. İlk tıkladığınızda orada görünmesi gereken ve aşağıdaki örneğe benzer görüntüler çıkmıyor olabilir. Biraz bekleyin trafik oluştuğu anda sistem bu görselleri de oluşturmaya başlayacaktır. Ben burada da epey zaman kaybettim ve bir çok conf dosyasının sağıyla soluyla oynadım. Bunlara gerek yok 🙂

“Collect” menüsü için öncelikle karantin@domainadınız.com şeklinde bir mail adresi oluşturmanızı öneriyorum.

Yukarıda ki görselde gözüktüğü gibi buraya bu mail adresini ve giriş bilgilerini yazın. Bunu outlook uygulamanıza ikinci bir mail olarak kurarsanız gelen tüm spam maillerin bir kopyası buraya düşecektir. Böylelikle yanlış olduğunu düşündüğünüz / spam olmaması gerektiğini düşündüğünüz bir mail varsa alıcısına bu maili iletebilirsiniz.

İkinci adım güvenlik duvarınızda dışarıdan gelen 25 ve 587 nolu portlarını scrollout f1 sunucunuza yönlendirmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra mailler spamgateway den geçerek mail sunucuza iletilecektir. Hepsi bu kadar:)

 

Sorularınız için: smuhacir [at] gmail.com

Şükür Muhacir